آشنایی با مفهوم افتسرمایه یا دراودان (Drawdown)
افت سرمایه چیست؟
یکی از مهمترین فاکتورهای بررسی حسابهای معاملاتی و مهارت تریدرها در مارکتهای مختلفی مثل فارکس، رمز ارزها یا بازار سهام میزان افت سرمایه یا دراودان (Drawdown) است. بررسی این شاخص به خصوص در مارکتهایی که در آنها معاملهگران از اهرم استفاده میکنند بسیار اهمیت دارد.
به بیان ساده افت سرمایه بیانگر حداکثر میزان ضرری است که یک حساب معاملاتی تجربه میکند. درواقع افت سرمایه بیانگر سرمایه از دست رفته در یک پروسه سرمایهگذاری است. در ادامه اهمیت این موضوع را به صورت کامل شرح میدهیم.
فاکتورهای ریسک در سرمایهگذاری
بررسی میزان ریسک در فرایند سرمایهگذاری و ترید اهمیت ویژهای دارد. برخلاف افراد عادی که بیشتر به میزان سود توجه میکنند. تریدرهای حرفهای تمرکز ویژهای روی میزان ریسک دارند. در واقع آنها به دنبال کسب سود با ریسک معقول هستند و ریسک به ریوارد برای آنها اهمیت دارد.
در نظر داشته باشید که موضوع ریسک و مدیریت آن به اندازهای اهمیت دارد که معیار اصلی شرکتهای تامین سرمایه در استخدام معاملهگران است. تا به اینجا متوجه شدید که کنترل ریسک اهمیت زیادی دارد برای این که بتوانید میزان ریسک را در جریان معاملات و سرمایهگذاری شناسایی کنید باید شاخصهای تاثیرگذار آن را بشناسید.
یکی از مهمترین شاخصهای شناسایی ریسک افت سرمایه است. برای بررسی رفتار و مهارت یک تریدر، باید میزان افت سرمایه حساب تحت مدیریت آن را بررسی کنید. با توجه به این شاخص میتوانید میزان ریسک پذیر بودن یک تریدر را شناسایی کنید.
یه عنوان مثال تریدری که افت سرمایه بالایی دارد طبیعتا با ریسک بسیار بالا کار میکند و برای سرمایه گذاری مناسب نمیباشد. در صورتی که افت حساب این تریدر کم باشد نشان میدهد که با ریسک کنترل شده ترید میکند و توانایی مدیریت سرمایه را دارد.
انواع افت سرمایه در فارکس
بررسی میزان ریسک و افت سرمایه در بازارهایی مثل فارکس یا معاملات فیوچرز رمزارزها اهمیت زیادی دارد. زیرا نوع معاملات این مارکتها CFD است و غالبا تریدها از اهرم های معاملاتی استفاده میکنند.
به همین دلیل کنترل ریسک و تسلط به مدیریت سرمایه بسیار حائز اهمیت است. چرا که اگر معاملهگر با قوانین مدیریت سرمایه آشنا نباشد به صورت کامل سرمایه خود را از دست خواهید داد. این موضوع اهمیت بالایی دارد، زمانی که تریدرها ستیتمنت یا همان کارنامه معاملاتی خود را در از بروکرهای فارکس دریافت میکنند. یکی از شاخصهای بسیار مورد توجه، شاخص افت سرمایه و شاخصهای ریسک است که در ادامه به صورت کامل بررسی میکنیم.
Absolute Drawdown
افت سرمایه مطلق در واقع بیانگر کاهش سرمایه از موجودی اولیه است. به عنوان مثال اگر شما 100 دلار سرمایه اولیه داشته باشید و در اولین معامله خود 2 درصد از سرمایه خود را از دست دهید Absolute Drawdown شما 20 دلار خواهد شد.
درواقع این افت سرمایه صرفا کاهش سرمایه از موجودی اولیه را نشان میدهد. درنظر داشته باشید اگر نوع معاملات شما به گونهای باشد که بالانس شما از موجودی اولیه شما کاهش پیدا نکند Absolute Drawdown صفر خواهد بود. برای درک بهتر میتوانید تصویر زیر را بررسی کنید.
Maximum Drawdown
ماکزیمم افت سرمایه یکی از مهمترین شاخص های ریسک است. در واقع Maximum Drawdown نشان دهنده اختلاف بیشترین موجودی با کمترین موجودی روی حساب معاملاتی است.
به عنوان مثال شما روی یک حساب 1000 دلاری معامله میکنید و چندین معامله موفق انجام میدهید حساب شما 10 درصد رشد میکند و به عدد 1100 میرسد. بعد از این رشد با انجام یک معامله 200 دلار ضرر میکنید و موجودی شما 900 دلار میشود. در این حالت Maximum Drawdown شما 18 درصد میشود.
شما میتوانید با استفاده از فرمول زیر این محاسبات را انجام دهید. درنظر داشته باشید که برای بررسی عمکرد یک تریدر این شاخص را مد نظر قرار میدهیم.
Relative Drawdown
افت سرمایه نسبی شباهت بسیار زیادی به Maximum Drawdown دارد. در بسیاری از موارد نرخ هر دو یکسان است. در واقع افتسرمایه نسبی اختلاف بیشترین موجودی را با کمترین موجودی اخیر حساب را نشان میدهد و لزوما کمترین میزان موجودی را مد نظر را قرار نمیدهد.
با بررسی تصویر بهتر میتوانید این نوع از افت سرمایه را درک کنید. در نظر داشته باشید که Relative Drawdown زیاد مهم نیست و معمولا این شاخص مورد توجه قرار نمیگیرد.
ارزیابی ریسک براساس افت سرمایه
با توجه به میزان افت سرمایه به راحتی میتوانید عملکرد یک تریدر و نوع حساب معاملاتی را مشخص کنید. اگر ماکزیمم افت سرمایه یک حساب کمتر از ۵ درصد باشد میتوانید نتیجهگیری کنید که ترید حرفهای است و حساب با ریسک پایین مدیریت میشود. در صورتی که میزان افت سرمایه بین ۵ الی ۱۰ درصد باشد مجدداً وضعیتایدهآل است.
اگر افت سرمایه بین ۱۰ الی ۲۵ درصد باشد معاملهگر نیمه حرفهای به حساب میآید و حساب متحمل ریسک متوسط شده است. در صورتی که این عدد بیش از ۲۵ درصد باشد قطعاً حساب پر ریسکی محسوب میشود و تریدر باید در عملکرد خود تجدید نظر کند.
باید در نظر داشته باشید که از شاخص افت سرمایه علاوه بر تعیین مهارت تریدرها، برای طبقهبندی حسابهای معاملاتی نیز استفاده میشود. به عنوان مثال هر یک از حسابهای اسکلپ، سوینگ و سرمایهگذاری ساختار متفاوتی دارند و براساس استراتژیهای منحصر به خود مدیریت میشوند در نتیجه افت سرمایه مختلفی نیز دارند.
چالشهای پراپ
یکی از راههای تامین سرمایه برای تریدرها شرکت در چالشهای پراپ است. پراپ فرمها شرکتهایی هستند که در واقع با برگزاری چالشهای معاملاتی تریدرهای حرفهای را انتخاب میکنند تا تحت شرایطی سرمایه در اختیارشان قرار دهند.
در نظر داشته باشید که پاس کردن این چالشها بسیار سخت است و نیاز به مهارت بالایی دارد. مهمترین فاکتور این چالشها حداکثر افت سرمایه روزانه و کلی است. درواقع تریدرها نباید روزانه بیش از 5 درصد و به صورت کلی 10 درصد افت سرمایه را تجربه کنند.
در این صورت نمی توانند چالش را پاس کنند. با این توضیحات قطعا اهمیت افت سرمایه را در معاملهگری درک کردید. دراقع در بازارهای مالی همه چیز حول محور کنترل ریسک است. شما میتوانید برای موفقیت در چالشهای پراپ فرمها در دوره جامع معاملهگری 100 گام تا پراپ شرکت کنید.
راهکارهای کنترل ریسک
برای اینکه تبدیل به یک معاملهگر حرفهای شوید باید همواره میزان ریسک خود را کنترل کنید. درواقع مدیریت ریسک باعث کاهش افت سرمایه و در نتیجه بازدهی بالای سرمایهگذاری میشود. شما میتوانید با کنترل ریسک امنیت سرمایهگذاری خود را تأمین کنید. راهکارهای بسیار زیادی برای این امر وجود دارد. در واقع تمامی راهکارها پروسه تبدیل شدن به یک معاملهگر حرفهای به حساب میآید.
از جمله مواردی که معاملهگران حرفهای همواره انجام میدهند میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم: آنها به لحاظ سایکولوژی بسیار قدرتمند عمل میکنند و بر روی رفتار و عملکرد خود کاملاً کنترل دارند و از ترس و طمع دوری میکنند.
در واقع با شناخت روانشناسی فردی و مارکت، اشتباهات رایج بین معاملهگران مبتدی را انجام نمیدهند. اشتباهاتی مثل قرار ندادن استاپ لاس، معامله خلاف جهت روند اصلی، افزایش بیرویه حجم، انجام معامله بر خلاف استراتژی، نداشتن سیستم مدیریت سرمایه، معاملات بر اساس احساسات، نداشتن دیسپلین معاملاتی و …. همین موارد باعث میشود که آنها بتوانند بهترین عمکرد را داشته باشند. برای آموزش رایگان بازارهای مالی روی این لینک کلیک کنید.
دیدگاهتان را بنویسید