اغلب روند بازارها رابطه مستقیمی با احساسات معاملهگران دارد. چرا که تمایلات بازار نشات گرفته از احساسات و دیدگاه سرمایهگذاران است. هیچ شخصی به تنهایی نمیتواند بر نتایج نهایی بازار غلبه کند. زیرا روند بازار همیشه در پاسخ به احساسات معاملهگران در حال تغییر است. در واقع این سرمایهگذاران کلان و خرد هستند که با دیدگاه مثبت یا منفی بازارهای خرسی و گاوی را به وجود میآورند. زمانی که سرمایهگذاران به مارکتها خوشبین هستند قیمتها مدام افزایش مییابند و چرخه اعتماد به بازار در بین معاملهگران گسترش پیدا میکند. همین اعتماد باعث افزایش تقاضا و کاهش عرضه یک دارایی میشود که این امر خود به تنهایی پتانسیل رشد قیمت و شکل گرفتن بازارهای صعودی را میسر میکند.
در طرف مقابل در بازارهای خرسی احساسات معاملهگران به بازار منفی است. در این موقعیت مارکتها شاهد کاهش تقاضا و افزایش عرضه میباشد که این امر نزولی شدن هرچه بیشتر قیمتها را در پی دارد. علیرغم اینکه بازارهای خرسی نیز همیشگی نیستند و روند قیمتها همواره در حال تغییر است. اما یک ریزش طولانی مدت را در بین معاملهگران به وجود میآورد. درواقع علاوه بر موضوعات کلان اقتصادی حس ترس بین سرمایهگذاران بر روند مارکت تاثیر میگذارد. درواقع تحلیل مبتنی بر احساسات یا همان سنتیمنت به این دلیل به وجود آمده است.
تاثیر احساسات معاملهگران بر سایکل مارکت
درواقع عملکرد بازار با احساسات معاملهگران تأثیر مستقیم دارد. زمانی که احساس طمع در سرمایهگذران شکل میگیرد بازارها به صورت حبابی رشد میکنند. یا زمانی که ترس بر بازار حاکم میشود ریزشهای شدید را در بازار مشاهده میکنیم. حتی زمانی که معاملهگران حس خنثی دارند و علاقهای به مارکت نشان نمیدهند بازار حالت رنج و کم اهمیت به خود میگیرد. درواقع احساسات معاملهگران تأثیر مستقیم بر عملکرد و تصمیمات آنها میگذارد. به همین دلیل است که در روندهای صعودی شاهد احساس ناباوری، امید، خوشبینی، باور، هیجان، سرخوشی و رضایت هستیم. همچنین در بازارهای نزولی اضطراب، انکار، وحشت، کاپیتولاسیون، خشم، رکود و ناباوری بین معاملهگران شکل میگیرد. برای آشنایی با روانشناسی بازار توصیه میکنیم پادکست کتاب معاملهگر منضبط را از کست باکس گوش کنید.
تحلیل تکنیکال و روانشناسی بازار
معاملهگران و سرمایهگذاران با استفاده ار شاخصهای تحلیل تکنیکال میتوانند وضعیت روانشناسی بازار را بسنجند. یکی از این شاخصها ترس و طمع است. اگر یک دارایی به دلیل احساسات مثبت با قیمتی بالاتر از ارزش واقعی خود معامله شود در واقع نشان از حس طمع بین معاملهگران است و در این هنگام شاخص ترس و طمع عدد بالایی را نشان میدهد. شاخص vix نیز به نوعی نشان دهنده وضعیت روانی فعالان بازار است. زمانی که وضعیت سیاسی و اقتصادی جهان در شرایط ثبات قرار دارد این شاخص در سطوح پایین قرار میگیرد. درحالی که در وضعیت نابسامان مثل جنگ و پاندومی و… به شدت صعودی میشود.
همچنین با بررسی قیمت نمادهای مختلف مثل طلا و مس و… میتوانیم وضعیت احساسات سرمایهگذاران را تشخیص دهیم. چرا که در زمان ترس قیمت کامودیتیها افزایش و سهامها ریزش پیدا میکند. موضوع روانشناسی مارکت به اندازهای اهمیت دارد که ارزهای بازار فارکس بر مبنای روانشناسی نیز طبقهبندی شدهاند. به عنوان مثال زمانی که وضعیت بازارها و جهان مساعد نیست ارزهایی مثل دلار آمریکا و ین ژاپن رشد پیدا میکنند. درحالی که در همین وضعیت ارزهای کالایی مثل دلار کانادا و استرالیا به شدت کاهش پیدا میکنند.
به صورت کلی موضوع روانشناسی بازار به شدت اهمیت دارد. شما با گوش دادن به این این پادکست به صورت کامل با روانشناسی بازار آشنا میشوید. و اطلاعات کافی از تأثیراتی که بر اقتصاد میگذارد دریافت میکنید. این پادکست را خانم رها نقیبی از گروه مالی پاکدامن خدمت شما عزیزان ارائه میدهد. برای شنیدن تمام پادکستها در موضوعات مختلف از طریق این لینک اقدام کنید.